fredag 15 juni 2012

Idag, den 15 Juni, är det Valdemardagen här i Danmark. En högtidsdag som blev infört 1912 här i landet. Det var på denna dag 1219 som Dannebrogen (den danska flaggan) enligt myten föll ner från himlen i Estland, där den danske kung Valdemar Sejr kämpade mot esterna vid slaget i Lyndanisse. Det är också idag som Danmarks-Samfundet delar ut flaggor till olika föreningar.

Christian August Lorentzen,  Dannebrog falder ned fra himlen under Volmerslaget ved Lyndanis 15. juni 1219 (1809) 
Men det finns också andra som denna dag är mycket speciell för...

   "På Bakkegårdens ålderdomshem väcks Holger Jensen av att en sköterska drar upp persiennerna och släpper in morgonljuset.
   -Morrn, Holger, säger hon och börjar göra i ordning till att göra Holger klar till frukost, vet du vad det är för dag idag?
Holger öppnar ögonen och ser på henne. Det är syster Mette. Henne tycker han om. Hon har vänliga ögon och alltid varma, mjuka händer.
   -Det är Valdmardagen, säger han med sin lite knarriga gammelmansröst.
   -Precis! Ser du fram till det? Mette ler.
Det gör han!Om någon hade frågat honom vilket som var bäst, julen eller Valdemardagen, skulle han utan att tveka säga Valdemardagen. Julen var också trevlig, det var den, med besök av barn och barnbarn, den goda maten, stearinlys som fick det att tindra i ögonen på de gamle vid middagen och den varma stämningen. Men Valdemarsdagen hade sedan några år varit den bästa.

När Mette kommer in strax före middagen för att väcka Holger ur hans formiddagslur, är han redan vaken.
   -Kostymen, säger han och pekar med ett darrande finger mot garderoben.
Mette nickar och hämtar fram den lite slitna svarta kostymen och en vit skjorta. Tillsammans får de honom klätt om och satt i sin rullstol. Hon kör fram honom till spegeln på klädskåpet. Han ser på sin spegelbild. Kostymen hänger på hans magra kropp. Det var länge sedan han passade i den, tänker han. Allt för länge sedan... Nästa gång han har den på är kanske till sin begravning. Eller till nästa Valdemarsdag.
   -Slips eller fluga, frågar Mette, och håller fram en färgglad slips och en svart fluga.
   -Flugan, svarar han.
Hon får flugan på plats, kammar hans glesa vita hår och kör ut honom till matsalen.
   -Så fin du gjort dig, säger avdelningsledaren, är det för vår skull?
Hon har ett retfullt smil på sina läppar. Holger tycker inte om henne. Egentligen vill han bara be henne att fara och flyga. Men han säger inget, sitter bara tyst medan Mette kör honom fram till bordet.

Han är glad att det är just Mette som skall hjälpa honom med maten idag. Hon säger inte så mycket om hon märker att Holger inte vill prata. Denna dagen vill han bara var ifred med sina minnen. Så kommer matvagnen och det serveras de första nypotatisarna med stekt fläsk och persiljesås. Mette kommer ihåg hur Holger vill ha det. Först lägger hon upp några nya potatisar och en klick smör och lite salt på tallriken - fläsket och såsen kommer senare. Hon fyller snapsglaset till hälften med Aalborg Akvavit. Så tar hon en liten potatis och doppar i smöret, saltar lite och för till Holger mun. Han tar den, sluter ögonen och njuter av smaken av sommar. Han minns en sommar för många år sedan. Det var det året han och Agga hade köpt huset på Tåsinge tidigt om våren. De hade planterat en köksträdgård, där på våren, med lök, morötter och potatis. Det hade varit en fröjd att se plantorna växa sig större och större under våren. De hade tillsammans vattnat, rensat ogräs och kupat potatisen. Så en sommardag hade de skördat de första potatisarna, kokt dom och så ätit dom med just smör och salt. Och en snaps. Inget annat.

   -Vill du pröva att ta snapsen själv? Mettes fråga får honom tillbaka till verkligheten igen. Han nickar och han sträcker ut sin darrande hand, lyckas fatta glaset utan att välta det och för det sakta upp till munnen. Handen darrar våldsamt. Med en kraftansträngning klarar han att stjälpa i sig snapsen. Med välbehag sluter han ögonen igen och känner den välbekanta värmen sprida sig.

De var lycklig där på Tåsinge i många år. Så hade Agga fått cancer för snart 10 år sedan. Ett år senare var hon död. Men nu här idag var hon nära honom igen. Försiktigt sätter han glaset på bordet och ler.
   -Kan jag få en till...


Det var år 2000 som Danmarks Kartoffelråd, för första gången tog initiativet till att ge Danmarks äldre, som bodde på ålderdomshem och liknande, nypotatis och en snaps på Valdemardagen. Förra året fick över 43'000 äldre danskar i 91 kommuner denna gåva från kommunen. Snapsen sponsoreras av Aalborg Akvavit och De Danske Fragtmænd leverer den gratis ut till institutionerna. Ett mycket fint initiativ, tycker jag!

Dagens danska ord är såklart kartoffel, som ju är potatis.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar