fredag 8 juni 2012










Danmarks Drottning är på Fyn, här i veckan. Jag hade dessvärre inte tillfälle att ta ut och ta del av festligheterna, utan har fått nöja mig med att följa med i tidningarna. Det är en tradition att drottningen eller, som det var före henne, kungen tar på sommar-kryssning med kongeskibet Dannebrog.


Kongskibet Dannebrog
 En tradition som sträcker sig helt tillbaka till 1932, då Kong Christian 10 var regent. Och i år tog  de så turen förbi Fyn, med besök i bland annat Fåborg och två av öarna i det "sydfynske Ø-hav", Lyø och Avernakø. En stor dag för innevånarna här! Riktigt många mötte upp för att hälsa Drottningen och hennes följe välkomna, ta bilder och se på när de åkte en tur i Fåborg med en hästvagn.




De flesta danskar har ett mycket avslappat och kärleksfullt förhållande till sin drottning och den royala familjen. Att Dronning Margrethe är en populär och folkkär regent, tvivlar man inte på när man ser hur folk fyller Rådhuspladsen vart år till hennes födelsedag för att hylla henne!



Hennes far, Kong Frederik 9 var också en populär regent. Mycket folklig och lite annorlunda, med tatueringar som en sjöman och, om jag fattat det riktigt, så kunde han ibland gå ner till Nyhavn och få sig ett rus bland vanligt folk.

Kong Frederik 9
Kærlig hilsen, Kenneth.

dagens danska ord är Dannebrog som är namnet på Danmarks flagga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar