tisdag 25 september 2012

Smørrebrød

Det finns en anledning till att smørrebrød uppfanns just i Danmark och inte i Sverige. Jag menar, vi svenskar har ju också en lång tradition av att äta bröd morgon, middag och kväll. Så varför nöjde vi oss med att göra smörgåsar när dom i grannlandet gjorde smørrebrød? Varför i all världen nöjde vi oss med en skiva pålägg, när danskarna formligen gömde sitt bröd under högar av pålägg? Svaret är enkelt - rugbrød!


Svensk skinksmörgås!


Rugbrød, det danska rågbrödet, är själva grunden till att smørrebrøden blev en dansk nationalrätt. Detta kompakta surdegsbröd, fyllt av fiber och gärna också hela korn och kärnor, kräver helt enkelt massor av pålägg för att smaka gott. Det har en syrlighet som inte kan döljas med ett par skivor korv. Nej, där behövs massor av pålägg för att det ska smaka gott. Syrligheten harmoniserar heller inte så gott med de flesta pålägg, utan där ska så mycket på att det "övertrumfar" det sura brödet.

Stjerneskud

Missförstå mig inte - det danska rågbrödet är fantastiskt på många sätt! Fiberrikt och mättande. Jag tänker någon gång på det som det där bröd de hade i "Sagan om ringen", det där Lembas-bröd, som man kunde äta en liten bit av och så klara sig lång tid. Lite så är rugbrød. Det är nyttigt och ganska billigt. Det är bara inte gott... tycker jag.

Men smørrebrød är fantastiskt! Där finns så många olika - den klassiska "rejemaden", "dyrlægens natmad" med leverpastej, saltkött, sky och lök och för den som gillar fisk "stjerneskud" med bland annat stekt/friterad rödspetta, ångkokt spätta och räkor. Där är många fler!

Dyrlægens natmad

Så nästa gång du tar turen över till Danmark, kom ihåg att smaka den danska specialiteten smørrebrød. Där finns många restauranger som har det på sina menykort. Annars kan du ju själv laga några hemma - internet är fullt av recept! Men kom ihåg - det skall vara det danska syrliga rågbrödet, det bröd som har gjort att det var danskarna som upp fann denna rätt!

Kærlige hilsener, Kenneth.

Dagens danska ord är spegepølse som är en påläggskorv ungefär som rökad korv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar