torsdag 26 juli 2012

Ölet som förbjöds. Det är svårt att tro att ett öl kan vara förbjudet i detta land, som ju i jämförelse med Sverige har en ganska fri syn på alkoholhaltiga drycker. Men inte desto mindre var det vad som hände med ett prisvinnande öl från Midtfyns Bryghus, här på Fyn.

Det hela startade med att hobby-bryggaren Erik Nielsen, Svendborg Bryglaug, 2006 bryggde en mörk stark ale av Belgisk typ - Thurøbund. Inspirationen kom från ett lågvattenområde vid Thurø, där det om sommaren kan bildas en svart, starkt doftande sörja. Något av en inspriationskälla! Men ölet smakade gott och blev mycket uppskattat bland de andra bryggarna i lauget. Senare på kvällen och med några Thurøbund innanför västen, började de glade herrarna att fantisera om hur man skulle kunna göra ölet mera starkt, roligare och vildare. Blås-tång och snus var bland de vildaste idéerna! När så Erik skulle göra påskebryg det året, tillsatte han vindruvssirap/russinsirap i en omgång Thurøbund  och blås-tång och snus i en annan. Med dem vann han förstapris med den ene och kom på tredjeplats med den andra. När så bryggarkollegorna kommenterade ölet var det bara russinsirapen , blås-tången och snusen de nämnde. Så var det ju upplagt till att förena de två öl till en. Och därmed var "Rough Snuff" född! 


2010 blev Erik inviterad till Midtfyns Bryghus, som "gästbrygmästare" och så var det att ölet blev kårat som årets bästa öl-nyhet i kategorin öl över 6% alkohol, av Danska Ølentusiaster. Men så kom fødevarestyrelsen, Danmarks motsvarighet till livsmedelsverket, upp ur stolen och förbjöd ölet. Grunden till att det förbjöds var att det innehöll nikotin, som ju inte är ett livsmedel och därmed inte får användas i livsmedel. Så kom det sig att det fanns ett öl här i Danmark, som förbjöds. Hur smakade den då?  Tja...som gammal snusare är jag lite sur över att jag inte hann prova den medan den fanns. men om man kikar lite på nätet, så kan man se att de som har provat varit rätt positiva, faktiskt.

Förra året gjordes en "legal version" av Rough Snuff, nämligen Rough Snuff II, som man nu kan köpa i butikerna här. Enligt utsago är det inte helt det samma, såklart, men kanske kan det ge en hint om hur det orginala Rough Snuff smakade. Och som av en ren tillfällighet har jag nu en stående framför mig!


Den är riktigt mörk, nästan svart med ett fint skum som försvinner ganska fort. Den känns lite tjockflytande i munnen och med massor av smak.Man kan gott märka att den har 9,5% alkohol - det är starka saker det här! Jag kan inte känna några toner av tobak eller snus, men den smakar fint ändå. Det är mörkt, det är en aning av sötma och så är där rustika toner som jag har svårt att sätta namn på. Det smakar gott! Men det är nog en öl man bara dricker en av, tror jag! Nu tar jag resten med ut i trädgården och sätter mig vid vår lilla damm, lyssnar på vattnets porlande och njuter resten av denna öl. Skål!

Kærlige hilsener, Kenneth.

Dagens danska ord är skål! som betyder det samma som på svenska. :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar