onsdag 4 juli 2012

Egeskov slot, är helt säkert värt ett besök när man är på Fyn. Min syster och svåger var på besök i några dagar, och Egeskov var ett av de ställen som de besökte.



Det praktfulla slottet med bland annat ett helt fantastiskt dockhus, Titanias palats, är ett populärt utflyktsmål. Det stora dockhuset tog 15 år att bygga! Det var konstnären och officeren Sir Nevile Wilkinson, som lät bygge det till sin dotter som ville ha det till de alfer hon menade bodde i trädgården. (Inte kan man låta alfer bo i smutsiga hålor i marken!)





Trädgården består af många rum, med olika innehåll. Inspirationen kom bland annat från Versaililes. Där kan man gå länge och titta på blomster, gå en tur i den stora labyrinten eller ta en promenad bland trädtopparna. En mycket rofull upplevelse.



Där är också flera museer på Egeskov. Det mest kända är nog veteranbils-museet med en härlig samling bilar och motorcyklar från vitt skilda tidsepoker. Man kan till och med höra ljudupptagningar på flera av motorcyklarna! Så är du en / har du en, bil / motorcykel- intresserad person med på Egeskov, så kan du räkna med att där går lång tid där inne. Vidare är där bland annat också köpmansbutik med gamla varor från 1930-1950, lantbruksmuseeum och en utställning med hästvagnar.



Ovanpå veteranbilsmuseet kan man hitta dessa bilar, motorcyklar och allt möjligt annat som väntar på restaurering. Mycket spännande!



När min syster och svåger kom tillbaka efter många timmar sa dom att de måste besöka Egeskov igen nästa gång de är här. De hade ännu inte sett allt!

Kærlige hilsener, Kenneth.

Dagens danska ord är have, som betyder trädgård.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar