måndag 23 september 2013

Luffare, vagabonder och "landevejsridder"

Ja, det är några av namnen på de människor, som fortfarande väljer det kringvandrande livet på vägarna. Ett tecken på att just Egeskov marked, som mitt förra inlägg handlade om, är i faggorna, är att man plötsligt ser de här färgstarka personerna på vägarna runt Kværndrup,där marknaden är.


Egeskov är en av de marknader som dessa vagabonder samlas på. Och den är speciell för det är där de håller "ting" och, bland annat, väljer en "konge". För det här med att vara vagabond är nämligen inte helt utan lagar. Det är en gemenskap som också bygger på några regler som skall följas. Annars riskerar man att bli utstött och får inte "gå på landevejen" mer. Det är "kongens" uppgift att, tillsammans med ett par medhjälpare, hålla styr på den brokiga flocken och att medla i tvister. Det är också "kongen" som till sist utesluter dem som inte kan hålla sig till reglerna.



Vad är det då för slags människor, som väljer att bli vagabonder, och leva av det som kan tjänas för dagen eller av "allmosor" från förbipasserande. Enligt "Spøjsen", som har en intressant site om vagabonder, så är det alla slags människor som känner sig kallade till livet på landevejen. Det är bland annat bönder, direktörer, luder, kockar, sjömän, affärsmän. En sak har de gemensamt - deras förkärlek till alkoholhaltiga drycker och frihet. Som Spøjsen säger "Alkoholen är många gånger det vi har gemensamt, det och friheten..." "De flesta landevejsridder är medvetna om att de är beroende av alkohol, det kan de ju märka om morgonen. De har bara insett att det är så, och önskar inte att ändra på det."

Spøjsen tillsammans med Solsorten.


Jag vet inte med er, men ibland tycker jag att det kan kan vara en lockande tanke att bara lämna allt bakom sig och ge sig ut och vandra. Slippa bort från alla vardagliga bekymmer och bara ta dagen som den kommer. Fullständig frihet! Men som  Spøjsen säger, det är också hårt att gå på landevejen. Många av hans gamla vänner har dött under tiden han har varit vagabond. Själv går han inte längs vägarna mer, hälsan håller inte till det. 

Men ibland, när arbetets monotoni blir för påträngande, när ens förhållande är för komplicerade och vardagen för tråkig, sänder jag en tanke till de som vågade ta steget, de som vågar vara annorlunda, de som vågar välja friheten. Skål, vänner!!!

Och innan jag slutar för denna gång, vill jag delge er de regler vagabonderna lever efter här i Danmark. (ifall någon av er känner sig manade att bli en landvejsridder)

  • Du skal være høflig over for folk.
  • Du må ikke lyve (for meget: Hvad betyder en krydder på et værtshus, bare den ikke er kedelig) Det sista betyder att en god lögnhistoria på ett värdshus inte gör något - bara den inte är tråkig.
  • Ingen hårde stoffer. (stoffer=narkotika)
  • Du må ikke stjæle.
  • Det kan sammenfattes med ærlighed, kærlighed og gensidig respekt.


Till sist vill jag länka till en av Spøjsens sidor som handlar om en prästs upplevelser när han skulle hålla gudstjänst med vagabonderna, som han kallar gøglerne.

Kærlige hilsener, Kenneth.

Dagens danska ord är gensidig som betyder ömsesidig


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar