onsdag 18 september 2013

Egeskov marknad

Tredje onsdagen i september är det, traditionen trogen, dags för Egeskov marked. Det är en av de mest namnkunniga marknaderna, här på Fyn. Och en av de äldsta. Dess historia stammar ända tillbaka till sent 1300-tal. Välbesökt är den också, den har någonstans mellan 80'000 och 100'000 besökande varje år.


Hur skiljer sig då en dansk marknad mot en svensk? Ja, inte särskilt mycket, tycker jag. Som uppvuxen i Skåne med Kiviks marknad, Sjöbo marknad och inte minst Hästveda marknad så är de danska marknaderna inte annorlunda. Där är de samma varor. (strumpor, dvd.er, godis, verktyg, loppmarknadssaker, T-shirts, mirakelknivar, drömfångare och tusenvis av andra saker som du inte visste att du behövde)  Där är ett tivoli. Där är matbodar av olika slag. Precis som i Sverige.


Där är såklart också underhållning på en så stor marknad. Utöver säljarna som prövar att överbevisa "de damer og herrer" att deras produkt är precis vad de behöver, var där bland annat en joddlande man som ville sälja sin CD. (Jag gick inte så nära, men jag är nästan säker på att han också hade kassetter!) Andra saker att titta på var en samling gamla, fina traktorer, om man nu är lagd åt det hållet.


Egeskov marked har också en tradition med kreaturshandel, något som idag har reducerats till hästhandel och smådjurshandel. Ett trevligt inslag, där de också hade uppvisning av körning med häst och vagn.


Stämningen där på förmiddagen, när jag var där, var, som man säger i Danmark, "stille og rolig og meget hyggelig". Jag gick där bland alla människor och tittade i marknadsstånden, insöp atmosfären tillsammans med doften av grillkorvar. Såg några fantastiska saker och en hel massa "skrammel", precis som det skall vara på en marknad. Och hade en riktigt trevlig stund, där på Egeskov marked.

Jorden på Fyn är till stor del bestående av rik lantbruksjord, Tjock, tung lerjord. Så även på fälten som marknaden håller till på. Så jag var riktigt glad för att det inte regnade idag! För trots uppehållsväder så var marken på många ställen förvandlad till lervälling. Så om det också regnat... Det förklarade varför så många hade valt gummistövlar, denna dag med strålande solsken!

Dansken är också glad för sin fatöl. Trots den tidiga förmiddagen när jag var där, så langades det fatöl över disken i jämn takt. En stor del av den vuxna publiken gick omkring med en "fadbamse" i handen, eller satt i något av öltälten och fick ett krus kallt, gott fatöl.

Kærlige hilsener, Kenneth.

Dagens danska ord är skrammel, som närmast kan översättas med, som det heter i den danske ordbok, "gamla slitna saker utan något speciellt värde" - tänk loppmarknadssaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar