onsdag 9 oktober 2013

Danskt Äpplefläsk / Æbleflæsk



Nu, när äppelträden bågnar av de nordiska fantastiska äpplesorterna, är det dags att laga den danska nationalrätten - æbleflæsk. Speciellt den äldre generationen har ett speciellt förhållande till æbleflæsk. I många av de hem jag kommer i som "hjemmehjælper", lagas det æbleflæsk i dessa dagar. Och har de inte möjlighet att få det, så talar de om det! Sitter och minns hur de i sin barndom fick sin mors goda æbleflæsk, hur de möttes av den förförande doften av æbleflæsk när de kom hem till gården efter en dag på åkern, en grå höstdag. En snabb googling visade att det också finns äpplefläsk i Sverige, men också att den skiljer sig lite från den danska. Så här kommer en variant, som jag tror ligger mycket nära hur de allra flesta danskar tänker sig en god omgång æbleflæsk.

Æbleflæsk 

Först och främst så ska man ju, som namnet också indikerar, ha äpplen och fläsk. När det gäller äpplena, är det en smaksak vilka man använder. Några vill ha de lite mer syrliga matäpplena, medan andra bara tycker att den eller den sorten är den riktiga. I ett av de recept jag har hört om, var det bara den danska sorten Ingrid Marie som kunde användas till en riktigt god æbleflæsk. Här kan du läsa den gripande historien om hur det äpplet fick sitt namn.

Ingrid Marie

Fläsket kan antingen vara rökt fläsk/bacon eller rimmat. Igen är det en smaksak. Här är det vanligt att man tar bacon (vi är ju i baconets förlovade land) men personligen tycker jag att det blir en godare kontrask om man använder ett rimmat fläsk. Men, som sagt, smaken är olika så prova er fram till vad ni tycker är bäst!

Æbleflæsk
Æbleflæsk på annat vis.
Så här gör man.

  • 12 skivor fläsk eller bacon
  • 6 stora äpple av valfri sort
  • socker efter behag.

Stek fläsket knaprigt i en torr panna och låt det färdiga fläsket rinna av på ett hushållspapper. Under tiden fläsket steker, skalas äpplena, urkärnas och delas i klyftor. Häll det mesta av fett från fläsket av pannan och stek nu äppleklyftorna i det sista fettet. De skall stekas tills de mjuknar. Därefter sockras de efter behag. Det ska inte vara för sött! en söt/syrlig smak är vad som eftersträvas. Serveras varmt/ljummet med danskt rågbröd till. Enkelt och väldigt gott.

Vel bekomme!

Kærlige hilsener, Kenneth.

Dagens danska ord är, lunket som betyder ljummet.

1 kommentar: