måndag 8 juli 2013

Festival!





Så här i sommarens vackra tid, som nu också bjuder på solsken och värme, är det festivalernas förlovade tid. Roskildefestivalen, som är Danmarks största, har i och för sig precis avslutats, men där är många fler som kommer de nästa par månader. Ja, faktiskt så verkar det som om varje liten by har sin egen festival. Allt från jazz-festivaler till hårdrocks-festivaler. Några stora, några små, några med kända artister på.



 

Av de stora festivalerna kan man nämna Skanderborg-festivalen, eller "Danmarks smukkeste fest" eller kort och gott "smuk-fest"som de kallar den som precis har startat med förfest och som officiellt startar på onsdag. Med namn som Prince, Savage Rose, Mew,  the Ravonettes och Magtens Korridorer är det upplagt till en fantastisk fest.


Som en direkt motpol till Skanderborg-festivalen finns där en festival i Brabrand som heter "grim-fest" och som då är Danmarks fulaste fest. Den har knappt så många kända artister, men säkert en upplevelse ändå. Om det kan locka så startar den 1:e augusti.



Samsø-festivalen startar 17 juli och kallar sig den "hyggeligeste" festivalen. Den har många danska artister på programmet. Savage Rose, Anne Linnet, Kim Larsen, TV-2 och Marie Key för att nämna några.



 

Är man till jazz, så är Copenhagen Jazz Festival grejen. Den startade här i lördags, men håller på ända fram till den 14:e, så där är massor av möjligheter att se och höra väldigt mycket jazz ännu! Där är otroligt många koncerter i staden de här dagarna.




Till sist vill jag också nämna en festival på Skarø, i det Sydfynska ø-havet. Denna lilla ö med 34 fast boende har också en festival! Inga särskilt kända namn, men helt säkert en fantastisk upplevelse. Temat är "love-in" som i de glada hippie-dagarna. Det verkar som en riktigt bra festival och den startar den 10:e juli.

Så där har vi några av de danska festivalerna. Den smukke, den grimme, den hyggelige och den kærlige. Men det finns många, många fler. En sökning med Google.dk ger dig många möjligheter att hitta just en festival som passar dig. För festival och sommar  hör samman som... som... øl og pølser!

Skanderborg-festivalen

Brabrand-festivalen

Samsø-festivalen

Copenhagen Jazz Fesival

Skarø-festivalen.

Kærlige hilsener, Kenneth.

Dagens danska ord, grim som betyder ful.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar