söndag 21 juli 2013

Bacon, flæskesteg och flæskesvær!

Danmark är ett land med fler svin än människor! Ca. 5,6 miljoner människor mot cirka 13 miljoner grisar.


Dessvärre blir uppfödningen av dessa många grisar mer och mer specialiserad, med stora enheter som mer liknar fabriker än stallar. Det är långt ifrån den idylliska bilden av gammaldags grisuppfödning. Som tur är finns också mer naturvänliga alternativ, som till exempel frilandsgrisar. Visst ser det härligt ut med grisar som töffar runt på en äng med ett lerhål att gotta sig i! Jag är övertygad om att det smakar mycket bättre!


Men vad kan man så använda allt detta griskött till? En stor del av det exporteras till utlandet - danskt bacon har varit en stor exportvara i många år - och det är det fortfarande. Men så har vi ju resten, som många av oss danskar äter med stort välbehag. Vad blir det till..? 

Bacon!!!  Sprödstekt bacon med äggröra av färska ägg. Det är en  frukost som heter duga! Här i landet hänger också bacon och leverpastej intimt samman. Den berömda ljumma leverpastejen med bacon och smörstekta champinjoner på en skiva "rugbrød" är en klassiker. Det smakar alltså riktigt gott! 


Flæskesteg!!! Denna fantastiska stycke kött, som, rätt tillagad, är mycket mört och med spröd svål. Smakrik och en god rätt när man är många. Traditionellt serveras den med potatis, brun sås och rödkål. (min kära fru, Dorte, säger att det är julmat, men jag äter det med stor glädje hela året om) Och når det handlar om fastfood, så är flæskesteg-sandwich oslagbart! Ett par tjocka skivor flæskesteg i en burger-bulle med rödkål och ättiksgurka kryddat med grovt salt. Ett måste när man är i Danmark, tycker jag. (se bara efter så att det inte är friterat kött som fås i några gatukök - där skall ligga en stek i ugnen/grillen som de skär av)



Flæskesvær!!! Nu handlar det inte precis om någon kulinarisk höjdpunkt, men de friterade fläsksvålarna är för mig, mycket förknippat med Danmark. Den gången jag var ung och tog med färjan till Helsingör för att handla öl och sprit, skulle där alltid inhandlas en påse av de spröda svålarna. En god ledsagare till den nyss inköpta ölen! Så har jag det än idag. Öl är gott, flæskesvær är gott, öl och flæskesvær är dubbelt så gott! Antingen man väljer de traditionella från slaktaren eller en påse från den lokala livsmedelsbutiken. Här kan jag rekommendera de från Lidl. De tycker en oberoende smakspanel (mig och "konen") är de klart bästa! Spröda och med en god smak.



Utöver dessa tre rätter så finns det så klart många fler sätt att använda griskött på. Men dessa tre är mycket typiska för Danmark och mycket goda." Vel bekomme!"

Kærlige hilsener, Kenneth.

Dagens danska ord, lun som betyder ljummen. Som i lun leverpostej.

1 kommentar:

  1. Finns det någon som säljer Flæskesvær online
    som kan skicka till Sverige??

    SvaraRadera