måndag 3 december 2012

Julkalender

Igår var det förste söndagen i advent, och dagen då vi började se årets julkalendrar. Jo, det är riktigt med plural-form här - vi har både den danska och svenska att följa (om vi vill) Tack för det, SVT-play!


I Sverige är det ju Mysteriet på Greveholm, som skall försvara de svenska färgerna, medan det här i Danmark är en julekalender som heter Julestjerner, som ska stå för "julehyggen".


Så vi slog oss ner, Dorte och jag, framför datorn med varm glögg och pepparkakor och satte igång. Först såg vi det första avsnittet av den danska julekalendern. Helt kort handlar det om en flicka som älskar att köra BMX-cykel, som bor med sina föräldrar i ett stort höghus i huvudstadsområdet. Ett höghus som nästan blåser omkull i en "julestorm", vilket gör att familjen måste evakuera huset inom 24 timmar. Far är snickare och monterar kök och ser mycket glad ut. Han blir avskedad från sitt jobb, men det gör inte så mycket, för han får lov att behålla firmabilen i december. Mor är höggravid och ser mycket glad ut. Brister ut i sång tätt och ofta. De har blivit hänvisade till ett motell de närmaste 8 månaderna, men det är de inte så glada för. Men så får de ett brev där det står att mannen ärvt en fastighet på landet. Det tycker inte vår hjälte, flickan, om, eftersom hon är lite förälskad i ledaren för deras BMX-gang.



Spontant tycker jag inte den var så bra. Där var såklart mycket jul i den . Redan i första sekvensen ser man föräldrarna sjungande komma in till flickan och deklarerar att det är "julemorgenmad". Och det är mycket julpynt i lägenheten, inklusive en julgran. Så om det bara handlade om att vara julig, så var den danska en klar segrare. Jag tror att det närmaste jul man kommer i den svenska är när mäklaren sprutar doftspray, lussebullespray, i slottet innan visningen.

Men efter några koppar glögg och massor av pepparkakor, vi blev eniga om att det blir den svenska vi kommer att följa, här i vårt gamla hus på Fyn.

För den som vill prova att själv avgöra vilken av de båda ländernas julkalender som är bäst, är här länken till

Danmarks Julekalender.

Jag är inte helt säker på om man kan se den utanför Danmark, så om den första som provar den skriver en kommentar om hur det fungerar, är jag tacksam!

Kærlige hilsener, Kenneth.

Dagens danska ord är julemand, som betyder jultomte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar