söndag 23 mars 2014

Marsipan

Jag vet inte varför, men danskarna älskar marsipan! Denna söta, mjuka, degiga blandning av mestadels socker och mandel, som finns i kakor, godis och choklad. Den finns verkligen överallt! Man kan nästan inte hitta några som helst kakor (lite överdrivet) som inte innehåller marsipan. Köper man choklad, så kan man vara säker på att den innehåller marsipan. (lite överdrivet) Kort sagt - Danmark och danskarna är ett marsipanälskande folk.




Nu är det bara det, som ni kära läsare nog har räknat ut, att jag inte tycker om marsipan! Allt sedan barndomens Alladin-askar till jul, där marsipanen var bland det sista som fanns kvar när julen var över, har mitt förhållande till marsipan varit lite ansträngt. Där låg de där få bitarna och såg SÅ inbjudande ut. De sista söta sakerna innan nyår. Och jag kunde inte låta bli att ta en bit. Jag får ju medge att marsipanen inte var en lika stor besvikelse, som romrussin, men tätt på. Något som såg så gott ut, smakade så... mindre gott.


Men om man till gengäld tycker om marsipan, så är Danmark ett bra ställe att få stillat sitt behov. Här på Fyn har vi Odense Marcipan-fabrik. Det är en av de stora tillverkarna av den sötsnaskiga massan. I över 100 år har de levererat marsipan till folket och det Kongelige danske hof, sedan 1961.

Om ni nu skulle tvivla på att danskarna verkligen är ett marsipanälskande folk, så se bara här... 451 recept med marsipan!!!


En av de mest traditionella kakorna, som varje nyår står på menyn hos de flesta danskar, är kransekagen. Också i mitt hem. Jag gjorde dem själv för ett år sedan, och de smakade faktiskt gott. Men det var säkert bara för att det var jag själv som gjorde dem!!! ;-)

Kærlige hilsener, Kenneth.

Dagens danska ord, Hof som betyder hov som i det kungliga hovet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar