måndag 4 november 2013

Tårta!!!

Detta inlägg har inte så mycket med Danmark att göra, bortsett från att det var en dansk vän som ville ha receptet på denna, kanske världens godaste gräddtårta. Så vill jag ju så klart inte bara låta Danmark ta del av detta familjerecept, utan också ge alla mina svenska landsmän och kvinnor en möjlighet att prova det.

 

Denna tårta är barndom för mig. Födelsedag när jag var liten. Med presenter och med vetebröd, läskedryck och tårta. Läsken skulle helst vara hallonsoda eller champis, för det var dem som killade mest i näsan, när man drack dem. Tårtan skulle vara denna nöttårta. Mina barn, har i sin tur, också fått denna tårta och jag är ganska säker på att när de en gång får barn, så är det denna tårta som de gärna vill ge dem.

Här är receptet...

6 ägg
3 dl socker
300 g hasselnötter
3 tsk bakpulver.

5 dl vispgrädde
2 burkar mandarinklyftor.

Mal nötterna. Här är det mycket viktigt att de mals med en nöt/mandelkvarn, annars blir tårtan allt för kompakt och "grov".
Rör äggulorna och socker.
Rör ner de malda nötterna blandat med bakpulver i ägg/sockermassan.
Vispa äggvitorna hårt och rör försiktigt ned dem i smeten.
Fördela smeten i en smord och bröad rund form - gärna med avtagbar kant, och grädda längst ned i ugnen på 175 grader i ca en timme. Prova med en provsticka så att den är klar.

När den svalnat, dela den i 3 delar och lägg vispgrädde och hackade mandarinklyftor mellan bottnarna, lägg den sista bottnen på och garnera med vispgrädde och hela mandarinklyftor. Den kan därefter pyntas efter behag och behov. Så var den klar!



Så den danske version!

Familien Ågrens nöttårta/nøddelagkage.

6 æg
3 dl sukker
300 g hasselnødder
3 tsk bagepulver

5 dl piskefløde
2 dåser mandarinbåde.

Mal nødderne med en mandel/nøddekværn. (se billed her over) Og det skal være med en sådan kværn, ellers bliver det ikke rigtigt.

Pisk æggeblommer og sukker sammen.
Rør ned nødder blandet med bagepulver.
Piske æggehviderne hårdt och rør dem forsigtigt ned i dejen.

Put dejen i en lagkageform som er smort og med rasp i.
Sæt ovnen på 175 grader og bage kagen langt ned i ovnen i ca. en time. Prøv med en strikkepind om den er færdig.

Del den i tre lag, put piskefløde och hakkede mandarinbåde mellem lagene og put piskefløde og hele mandarinbåde på toppen. Den kan eventuellt pyntes yderligere efter smag og behag.

Kærlige hilsener, Kenneth.

Dagens danska ord är piskefløde som betyder vispgrädde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar