tisdag 29 maj 2012



Röda pølser kan man nästan inte komma förbi, när man ska tala om mat i Danmark. Är det något vi svenskar förknippar med Danmark, så är det väl just dessa röda korvar, serverade på en papptallrik med en ordentlig klatt stark senap, en lika stor omgång ketchup, rostad lök och ett varmt bröd. Intages stående på ett torg eller var man nu kan finna sin "pølsevogn". Och det smakar bara gott! Jag minns att när jag var barn, så tog mina föräldrar en gång om året en tur till Danmark. Vi hade ingen bil, så vi reste med tåg till Hälsingborg F, som det hette då, och vidare med en av färjorna som seglade över sundet. Det var mycket spännande för en pojke på 10 år. De stora båtarna. Livet och rörelsen i hamnen och färjeterminalen. Ombord på fäjan var det än mer spännande. Ett myller av människor. Öldrickande män som pratade högt och skrattade. Äldre damer som rökte cigarrer. Och kiosken med alla dessa speciella burkar och påsar med godis. Vi brukade alltid få ett litet Toblerone eller en burk med fruktdrops eller lakrits på väg hem. Far skulle ha en öl och vi barn fick var sin flaska dansk läskeblask. Knallgult citronvand som smakade som ingen annan citronläsk. Den gröna sportsvand,  som smakade som ingen annan... läsk överhuvudtaget.



Väl framme i Helsingör strosade vi runt i den vackra staden, föräldrarna handlade och på ett eller annat tidspunkt, så fick vi en sådan där lite magisk rød pølse. Det kändes verkligen speciellt på något sätt. Vet ni varför korven är röd, förresten? Jo, någon gång på 30-talet, när också Danmark var fattigare, samlade man in de korvar som inte blivit sålda under dagen, doppade dom i röd färg för att de skulle gå att skilja från de färska, och sålde dem så billigare dagen efter. Man får hoppas att de kokte dom ordentligt, innan de åts!



Numera finns de röda korvarna i Sverige också, resan till Danmark klaras med Öresundsbron snabbt och lätt och jag känner mig mest som en äldre nostalgisk herre, som saknar det som en gång var... "Tack vet jag förr..."

Men hur som helst, nästa gång jag ska till Sverige på besök, ska jag minsann ta Scandlinesfärjan mellan Helsingør och Helsingborg, stå på soldäck, mumsa på en rød pølse, få en kall öl och njuta livet!

Kærlige hilsener, Kenneth.

Dagens danska ord är, med anledning av det vackra vädret, sommerfugl, som betyder fjäril.

söndag 27 maj 2012

Att "se pinsesolen danse" är ett begrepp min kära fru introducerade när vi flyttade till Fyn. Helt kort handlar det om att samla familj och/eller vänner till en fest som så ska vara hela natten, och avslutas med att man ser på soluppgången innan man går i säng. Det med att solen dansar, skall enligt traditionen bero på att deltagarna blivit så fulla, att förmågan att fokusera blicken haltar något och solen därmed inte kan hålla sig stilla.




För vår del handlade det om en trevlig kväll och natt med goda vänner, med god mat och dryck. Säsongen för horngädda år igång här i landet, så vi startade med stekt horngädda med gammaldags potatissallad, följt av ugnsstekt kyckling med pastasallad och ett gott bröd. Därtill rött och vitt vin. Och en rabarberkompott med vanilj-glass till dessert. Fantastiskt att sitta där i trädgården i den stilla sommarkvällen. Så vindstilla att lågan på stearinljusen knappt rörde sig. Trädgårdsdammens stilla sorl och de sista svalorna i bakgrunden. Omgivna av några trädgårdsfacklor som gav en nästan magisk stämning. Efter maten satt vi där i det flackande ljuset, samtalade, skrattade och bara umgicks. Min svägerska hade med en flaska med fantastisk rom, silkeslen och aromatisk som var en ren fröjd att dricka.

När det blev för kallt utåt småtimmarna, flyttade vi innanför och någon gick till sängs. Själv gick jag till kojs vid halv fyra-tiden och det var bara tre som tog en promenad i den tidiga gryningstimmen och fick se solen stå opp. När de gick där kom där också en korp flygande, kraxande med sitt karaktäristiska läte. Så blir det inte bättre!

Vi har en del korpar här i Snarup. Jag såg tre av dem, när jag lite senare på morgonen gick en tur med hunden. Det är en fantastisk fågel, korpen. Mytomspunnen och svart. Vacker och fascinerande, tycker jag.

Dagens danska ord: "hyggeligt". Ett av de ord som är svåra att översätta på det helt riktiga sättet. Det betyder trevligt, men mer mysigt, trevligt, varmt och ombonat, när det är som bäst. Det kan såklart också användas som "bara" trevligt också. Men igår var det hyggeligt på det helt speciellt danska sättet! Glad pingst!

fredag 25 maj 2012


Som nytillflyttad, fann jag stor glädje i att utforska helt vanliga livsmedelsaffärer. Alla de varor som skiljde sig från de svenska. Många av varorona är ju såklart de samma både här och där idag, men det finns några saker som är "nya" för en svensk. Påläggschocklad till exempel. Det med att lägga en tunn skiva choklad på sitt grovbröd, var lite gränsöverskridande. Men barnen älskade det!



 En annan stor skillnad är såklart tillgången på öl, vin och sprit i din dagligvarubutik. Utan några som helst restriktioner. Wow... jag var i hilmlen! Och där kunde jag märka att jag var svensk. När det nu var så billigt, (under 3 kr för en billig öl t.ex) så måste jag ju bara köpa mycket av den. Så till min frus förvåning (och kanske onda aningar om att jag hade glömt att berätta något för henne), kom jag hem med öl i flak istället för att köpa de 3-4 flaskor vi skulle ha till middagen. Numera kan jag hantera detta överflöd bättre. Men jag gillar att kunna hitta vinet till maten, samtidigt som jag köper de andra ingredienserna. Det är en lyx, jag saknade i Sverige.

Det är lite kul, det med öl här i Danmark. Det finns ju ganska billig öl här, men också mycket dyr öl! Vi har massor av microbryggerier, av skiftande kvalitet, som ibland kan sälja sina produkter rätt dyrt. Ibland är det värt det, ibland inte. Jag kommer att berätta mer om några av dessa bryggerier en annan gång.

Dagens danska citat är från en gammal reklam från Tuborg.

"Hvornår smager en Tuborg bedst?"
"Hvergang!"


måndag 21 maj 2012


Fyn er fin, säger man här på Fyn om ön. Och jag kan bara hålla med! Många kör bara tvärs över ön på väg till sommarstugorna vid vesterhavet eller på väg ut i europa. Det tar inte stort mer än 45 minuter köra tvärs över ön, kanske en timme om man räknar med Storebælt-bron. Men nästa gång du kommer här över, ta dig tid att köra av motorvägen på avfart 45 och ge dig ut i det okända. Här är så mycket at se och uppleva!

Egentligen skall Fyn upplevas på två hjul, tycker jag. Alle de små vägarna som slingrar sig genom det böljande landskapet är som gjort till att utforska på cyckel, moped eller motorcyckel allt efter ens preferenser. Så får man alla nyanser med - vinden, ljuden och dofterna...

Roadtrip på Fyn.
Det bästa är att nästan alla vägar här är belagda. Man får leta länge om man ska hitta en god gammal grusväg, som vi ju har massor av i Sverige. (och som ju inte alltid är så kul att köra tvåhjulat på) Det är verkligen en upplevelse att susa fram på dessa slingrande små vägar. Upp och ned för backarna, genom små skogar, plötsligt stå med en fin utsikt efter en sväng, köra förbi alla dessa fina korsvirkeshus och stora gods och slott. Havet aldrig särskilt långt bort. Det är bara fantastiskt.

...och vägen slutade vid en liten strand vid havet...
I ett senare inlägg ska jag berätta mer om vad man kan se här, men ta det här som en aptitretare och inspiration att stanna till här på Fyn. Det är det värt!

Dagens danska ord: Knallert = Moped. Precis som i Sverige är här många scooters, nu förtiden. Men här är också en hel del Puch Maxi, gärna med en mjölkback på bagagehållaren.

Kærlige hilsener, Kenneth.


Puch Maxi med extrautrustning!

Hösten 2005 tog jag Scandlines-färjan från Helsingborg till Helsingør med två av mina barn, min danska fru Dorte och ett släp fyllt av lite möbler och saker som jag inte ville göra mig av med. Efter många diskussioner och övervägande, hade vi beslutat att vi skulle bosätta oss i Danmark. Nu stod jag där på soldäck och såg Sverige bli mindre och mindre. Hur skulle det bli att bo i Danmark? Hur skulle barnen klara det? Hur skulle JAG klara det? 


Kronborg slott, Helsingør
Så här 7 år senare kan jag bara konstatera att det gick fint. Inte för att det inte har varit svårt några gånger, med språket, med barn som längtat hem till det som var i Sverige. Men när det är sagt, så är livet härligt här! 


Det har varit 7 fantastiska, lärorika, utvecklande och inte minst intressanta år, med dansk natur, kultur och inte minst danskarna själva - detta vårt broderfolk, som vi älskar och hatar med samma goda humör. Som vi varit i krig med åtskilliga gånger. De har tillhört oss och vi dem i omgångar. Numera sker kampen, som tur är, mest på diverse sportarenor. 


Det jag vill förmedla till dig, kära läsare, är mina upplevelser här i landet. Människorna, naturen och kulturen. Velbekomme!


(velbekomme, svarar till svenskans "smaklig måltid" när man skall äta. Men används också som varsågod i olika situationer. T.ex "-Tak for liftet! -Velbekomme!")