Här är receptet...
6 ägg
3 dl socker
300 g hasselnötter
3 tsk bakpulver.
5 dl vispgrädde
2 burkar mandarinklyftor.
Mal nötterna. Här är det mycket viktigt att de mals med en nöt/mandelkvarn, annars blir tårtan allt för kompakt och "grov".
Rör äggulorna och socker.
Rör ner de malda nötterna blandat med bakpulver i ägg/sockermassan.
Vispa äggvitorna hårt och rör försiktigt ned dem i smeten.
Fördela smeten i en smord och bröad rund form - gärna med avtagbar kant, och grädda längst ned i ugnen på 175 grader i ca en timme. Prova med en provsticka så att den är klar.
När den svalnat, dela den i 3 delar och lägg vispgrädde och hackade mandarinklyftor mellan bottnarna, lägg den sista bottnen på och garnera med vispgrädde och hela mandarinklyftor. Den kan därefter pyntas efter behag och behov. Så var den klar!
Så den danske version!
Familien Ågrens nöttårta/nøddelagkage.
6 æg
3 dl sukker
300 g hasselnødder
3 tsk bagepulver
5 dl piskefløde
2 dåser mandarinbåde.
Mal nødderne med en mandel/nøddekværn. (se billed her over) Og det skal være med en sådan kværn, ellers bliver det ikke rigtigt.
Pisk æggeblommer og sukker sammen.
Rør ned nødder blandet med bagepulver.
Piske æggehviderne hårdt och rør dem forsigtigt ned i dejen.
Put dejen i en lagkageform som er smort og med rasp i.
Sæt ovnen på 175 grader og bage kagen langt ned i ovnen i ca. en time. Prøv med en strikkepind om den er færdig.
Del den i tre lag, put piskefløde och hakkede mandarinbåde mellem lagene og put piskefløde og hele mandarinbåde på toppen. Den kan eventuellt pyntes yderligere efter smag og behag.
Kærlige hilsener, Kenneth.
Dagens danska ord är piskefløde som betyder vispgrädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar